ANASAYFA - Projelerimiz - TÜRGÖK ve EÜDTMK ''Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme Projesi''

TÜRGÖK ve EÜDTMK ''Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme Projesi''

EGE ÜNİVERSİTESİ DEVLET TÜRK MUSİKİSİ KONSERVATUARI (EÜDTMK) EĞİTİM MATERYALLERİ KABARTMA BASIMI PROJESİ

Üyelerimizden zaman zaman gelen talepler üzerine daha önceki senelerde altyapısını oluşturduğumuz kabartma nota basımı projesini EÜDTMK yönetimi ile yapılan görüşmeler sonucunda hayata geçirdik.

Konservatuarda okuyan görme özürlü öğrencilerin, müfredatı takip ederek nota okumalarını sağlamak üzere planlanan proje, kabartma nota ihtiyacı olan herkese hizmet etmek üzere, kitaplığımız raflarında yerini almaya başladı.

Ekim 2015’de başlayan çalışma, iki sene olarak planlandı ve şu günlerde son aşamaları yürütülmekte.

TÜRGÖK - EÜDTMK işbirliği ile hazırlanan projenin esas konusu Konservatuar müfredatında kabartma basımı gerekli görülen kitap ve çalışma kitapçıklarının üretimini kapsamakta. Konservatuar tarafından belirlenen nota kitabı/çalışma kitapçıkları TÜRGÖK baskı makinelerinde kabartma olarak basılıyor. Belirlenen kitap/kitapçıklar ortak bir çalışma ile kabartma basıma hazırlandı. Bu hazırlık aşamasında Konservatuar Öğretim kadrosundaki uzmanlar tarafından sesli okunan notalar, kitaplığımızda Turgay Tufan tarafından Braille olarak yazıldı, daha sonra özel bir yazılımla kabartma nota olarak basıldı. 

Projenin bir ayağı da EÜDTMK’da okuyan dört görme özürlü öğrenciye kabartma nota eğitimi verilmesini kapsıyordu. 2015-2016 eğitim yılı boyunca, her biri 12 hafta süren iki dönem eğitim verilerek, öğrencilere kabartma nota öğretildi. Eğitimler haftada bir gün Kitaplığımızda yürütüldü. Ayrıca bu eğitimlere Konservatuardan bir araştırma görevlisi de katılarak kabartma nota öğrendi; bu sayede daha sonraki dönemlerde görme özürlü öğrencilerin sınavları ve çalışmalarında onlara yardımcı olacak bir uzman yanlarında olabilecek.

Basında da ilgi gören proje, 2016 yılı Tülay Aktaş Gönüllü Güçbirliği Proje yarışmasında Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

 

 

Geri Dön