ANASAYFA - Haberler - Yeniden ``Kör Uçuş: Gültekin YAZGAN Kitabı``

Yeniden ``Kör Uçuş: Gültekin YAZGAN Kitabı``

Hayatta kalmak” ve “insan gibi yaşamak.”

Yalnız biyolojik süreçler yönünden karşılaştırırsanız, insanlar arasında pek fark göremezsiniz.

Ama insanın aklını, gönlünü ve manevi yaşamını da hesaba katarsanız insanın biyolojik süreçlerin ötesinde bir varlık olduğu açık seçik olarak görülür. İnsanın aklını, gönlünü ve manevi yaşamını hesaba katınca, sadece “hayatta kalmak için yaşamak” ile “insan gibi yaşamak” çok farklı.

Hayatını anlamlı kılmak isteyen insan, insan gibi yaşamak ister. İnsan gibi yaşamak, insan gibi yaşamayı istemekle başlar. Böyle bir kişi seçimlerini bilinçli yapar. Seçimlerini bilinçli yapan insan, “neyi, nerede, ne zaman, niçin, nasıl seçtiğinin” hesabını, kendi bilincinde, kendine verir. Kendine hesap veren kişi bir şahsiyet olmuştur.

Gültekin Yazgan Türkiye’nin önemli bir şahsiyetidir.

Nüfusumuzun yüzde sekizi engelli. Onlar yokmuş gibi bir yaşam içindeyiz. Ama onlar var. Anlayan için onlar bize verilmiş birer hediye.

Gültekin Yazgan on bir yaşında görme yetisini kaybetti. On bir yaşından itibaren öyle bir yaşam yolu tutturdu ki, çocukluğuyla, gençliğiyle, yetişkinliğiyle, meslek yaşamı ve aile hayatıyla, “neyi, nerede, ne zaman, niçin, nasıl seçtiğinin” hesabını veren bir şahsiyet örneği oldu.

Görme engelli Gültekin Yazgan, insanlığımızı keşfetmemize, içimizdeki gücü tanımamıza bize yardımcı olacak bir kaynak, bir hediye, bir gelişim kaynağı.

Bir şahsiyet olmak için insanı insan yapan değerleri keşfetmemiz gerekir. İnsanı insan yapan değerler kişinin kendini aşmasını sağlayan inancın, geniş görüşlülüğün ve gücün kaynağıdır.

Gültekin Yazgan ve Tülay Yazgan benim kahramanlarım. Onlar Benim Kahramanlarım kitabımda onların öyküsünü anlattım. ‘Türkiye’nin bu müstesna insanları tanıması Türkiye’yi zenginleştirecektir,’ inancıyla hareket ettim. Halen aynı inançtayım.

Gültekin Yazgan’ın kendi kaleminden yaşam öyküsünü anlatan Kör Uçuş adlı kitabı daha önce bu sitede tanıtmıştım. (Önerdigim Kitaplar) Daha sonra bazı okurlarım bana yazmış ve kitabı piyasada bulamadıklarını söylemişlerdi. Yayıncı kitabı yeniden bastırmayı düşünmediği için bu özel insanların, “gizli kahramanların,” tanınması için Onlar Benim Kahramanlarım kitabını yazmaya karar vermiştim. Yedinci baskısını yapan kitap okurlardan olumlu değerlendirmeler almış ve bu okurlardan bazıları Kör Uçuş’u da okumak istediklerini söylemişlerdi.Ve işte şimdi Gültekin Yazgan’ın kendi kaleminden çıkan bu kitap, Kör Uçuş, gözden geçirilmiş olarak Doğan Kitaplar’dan çıkmış durumda. Kitabın yeniden basılmasında emeği geçen Prof. Dr. Yankı Yazgan’a teşekkür ediyorum. Babasının kitabının bu yeni baskısının arka kapağında Yankı Yazgan şöyle diyor:

Kör Uçuş’un yazarı Gültekin Yazgan’ın oğluyum. Bu kitap sayesinde, babamın körlüğünün ve hayatın cilvelerinin ortaya çıkardığı “engelleri aşmış insan” olmanın ötesindeki iki önemli özelliğini fark ettim: Merak ve tutku.

Aklının almadığı hiçbir şeyi reddetmeyen, aksine, ne olduğunu anlamak ve öğrenmek için peşine düşen bir merak. Bu merakı ateşleyip yaşatan, başladığı işi bitirmeye, sonuna kadar gitmeye olanak sağlayan tutkulu bağlılık.

Kör Uçuş’u okuyanların da kendilerindeki merak ve tutkuyu bulmak için güçlü bir istek duyacaklarını düşünüyorum.

Kör Uçuş’u okurken neler hissettiğimi kendi kitabımda şöyle anlattım:

Kitabı okumaya başladım; okudukça kör yazar benim gözümde devleşti. Türkiye’nin gizli kahramanlarından birini keşfetmiştim. Gültekin Yazgan bir Cumhuriyet aydını, olgun bir insan ve gerçek bir savaşçıydı.

Bir insanın kör olması benim gözümde onu özel kılmaz. Gültekin Yazgan’ı özel kılan olaylara yaklaşımı, düşünüşü, kişiliği, değerleri, inançları; yani varoluşu.

Değerli öğretmenler, umarım bu kitabı okur ve öğrencilerinize okutursunuz. Çünkü öğrencileri yaşama hazırlamada çok güçlü bir etkisi olacaktır.

Değerli anneler ve babalar; bu kitabı aile meclisinde her gün yarım saat birlikte okuyun ve okuduklarınız üzerinde birlikte tartışın. Göreceksiniz zamanla ailenizde değerler bilinci oluşacak ve yaşamdan şikâyet etme son bulacaktır.

Evlenmeyi düşünen gençler, lütfen bu kitabı evlenmeden önce birlikte okuyun; değerler bilinci üzerine kurulmuş bir yuva oluşturma olanağına kavuşacaksınız, çünkü müthiş bir gönül ve iletişim zenginliği olan bir çiftle tanışacaksınız.

Yeni iş kuran girişimciler veya yeni işe başlayan çalışanlar bu kitapta meslekte başarılı olmanın temel ilkelerini bulacaksınız.

Evet, bu yazımı da, önceki yazım gibi bitirmek istiyorum:

“Zihninizin ve gönlünüzün zenginleşmesi için bu kitabı okuyun.”

Doğan CÜCELOĞLU (04.09.2011)

 

Geri Dön