2015-2017 Faaliyet Raporları

TÜRGÖK 

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’nin 2015 – 2017 Dönemi Faaliyet Raporu

 

Değerli Kurul Üyelerimiz, 

12.02.2015 tarihinden 09.02.2017 tarihine kadar geçen iki yıllık sürede yapmış olduğumuz faaliyetlerimiz ile ilgili bilgileri arz ederiz.

Kitaplığımızı bugünkü seviyesine getirmek için; hayal gücünü hayata geçiren, yılmadan ve tüm zorlukların üstesinden gelerek bizlere armağan eden ve 29.Ocak.2012 tarihinde kaybettiğimiz Onursal Kurucu Başkanımız Gültekin YAZGAN’ı huzurlarınızda saygı ile anıyoruz.

Sayın Üyelerimiz,

1) Bu dönemde, yönetim kurulu üyelerimizle birlikte 60 toplantı yapılmış ve aldığımız kararlar ile ilgili işlemler uygulanmıştır.

2) Bu dönem içerisinde; 1 üyemizin, yönetim kurulumuzun kararı ile (üyelik koşullarını yerine getirmeği için) üyeliğine son verilmiştir.

2015 - 2017 dönemi içinde ise; 3 kişi, kurul üyelerimizin tavsiyesi ile dilekçe vererek, yönetim kurulumuz tarafından üyeliğe kabul edilmiştir. Şubat 2017 tarihi itibariyle aktif dernek üye sayımız 67 kişidir.

3) Derneğimize gönüllü olarak hizmet veren, maddi-manevi desteklerini esirgemeyen gönüllülerimizin sayısı 850 kişiye ulaşmıştır. Gönüllülerimiz kitap okuyup CD’ye kaydetmek, arşivimizdeki ders kitaplarının ve romanların CD olarak çoğaltılması, kabartma kitapların hazırlanması, gönderilerimizin paketlenmesi işlerini büyük emek sarf ederek aksatmadan özverili olarak yapmaktadırlar. Gönüllülerimiz sayesinde her ay Balarısı, Yavrubalarısı dergileri ve Arkadaş dergi CD’leri düzenli olarak üyelerimize gönderilmektedir. Gönüllülerimiz, bu yaptıkları hizmetlerin daha da mükemmel olması için Kitaplığımızın belirli dönemlerde düzenlediği Diksiyon ve Kabartma yazı kurslarına da katılmaktadırlar. Bu vesile ile, tüm gönüllülerimize teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca, İzmir’deki birçok Lise ve Üniversitelerin öğrencileri de Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında düzenli olarak kitaplığımızda çalışmaktadırlar.

4) 2017 Ocak sonu itibariyle sayıları 5400 kişiye ulaşan görme özürlü Kitaplık üyelerimizin istekleri doğrultusunda 2015 – 2017 döneminde gönderilen kitaplarımız hakkındaki bilgiler aşağıdadır.

a) Öğrencilerimize talepleri doğrultusunda gönderdiğimiz ders kitap CD’leri 32.400 adet,

b) Yetişkin üyelerimize isteklerine göre gönderilen roman CD’leri ise 36.500 adettir. Bunların haricinde üyelerimizin istedikleri ders kitapları (Açık Öğretim Fakültesi

dersleri dahil) okunarak MP3 formatında kendilerine gönderilmektedir. İlkokuldan Üniversiteye kadar değişik seviyelerdeki öğrenciler için kabartma ve sesli İngilizce ders kitapları da özel olarak oluşturulan İngilizce komisyonu tarafından hazırlanarak, bu öğrencilerin eğitimlerine büyük bir destek sağlamaktadır. Öğrenci üyelerimizin ders kitabı talepleri her sene değişen müfredat nedeniyle artmakta olup; bu istekler gönüllülerimizin, özellikle de branş öğretmenlerimizin yardımları ile karşılanmaktadır.

c) 2015-7 döneminde sürekli yayınlarımızdan; Yavrubalarısı kısaltmalı ve kısaltmasız olarak basılıp kişi ve okullara 11.500 adet, Balarısı kısaltmalı olarak basılıp kişi ve okullara 15.200 adet, Arkadaş Dergi CD’lerimiz ise 99.800 adet yetişkin üyelerimize gönderilmiştir.

d) 2011 yılında hayata geçirdiğimiz ve Kurucu Başkanımız Gültekin YAZGAN’ın hayali olan Ödünç Kabartma Kitap projemizi, üyelerimizin, gönüllülerimizin ve sponsorlarımızın katkıları ile istenilen düzeye getirmek için özverili çalışmalarımız devam etmekte olup, her geçen gün bu projemize verilen destekler büyümektedir. Ödünç kabartma kitap projemizin 2015-2017 döneminde, sponsorlu basılan kitap sayısı 962 olmuştur. Bu üretilen kitaplar “Ödünç Kabarma Kitap” kapsamında isteyen görme özürlü üyelerimize gönderilmektedir. 2015 – 2017 döneminde 1488 kişiye 3.120 adet kabartma kitap özel çantaları içeresinde gönderilmiştir.

e) Ürettiğimiz sesli kitaplar ve aylık Arkadaş Dergisi, Web Sitemizde de bulunmakta ve Kitaplık üyelerimiz bu kanalla da kitaplarımızı okuyabilmektedirler.

5) Üyelerimize her yıl kabartma olarak bastığımız Takvim gönderilmektedir.

HER YIL KATILDIĞIMIZ ve DÜZENLEDİĞİMİZ ETKİNLİKLER:

1) Her yıl Görme Özürlüler arasında düzenlediğimiz Öykü Yarışmalarının, 5. ve 6.sı 2015 ve 2016 yıllarında da yapılmış olup, kazananların ödülleri Mayıs ayında yapılan tören ile sahiplerine verilmiştir.

Ödül Törenlerimiz, Kitaplık üyelerimizin, Jüri üyelerimizin ve gönüllülerimizin katılımlarıyla her yıl Engelliler Haftasında İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Fuar-Kültürpark İzmir Sanat’ta yapılmaktadır. 

2) Her yıl olduğu gibi Ekim ayında Kuruluş Yıldönümü ve Gönüllü Toplantılarımız düzenlenmektedir.

3) Her yıl belli dönemlerde toplanarak Görme Özürlüler için sesli kitap üreten Kitaplıklararası eşgüdümü sağlamak için yapılan toplantılarda Kitaplığımızı Teknik Yöneticimiz Turgay TUFAN temsil ederek bu işbirliğinin gelişmesini temin etmektedir.

4) Türgök, 2013 yılından itibaren İstanbul’da yapılan Maraton koşularına katılmış olup, her yıl değişik sloganlar ile derneğimize destek sağlanmıştır.

2015 yılında “Mutlu Ayaklar Kabartma Baskılı Sınava Hazırlık Kitapları için koşuyor” adı altında maraton koşulmuş ve bu kapsamda toplanan bağışlar ile basılan kabartma sınav kitapları üyelerimize gönderilmiştir.

2016 yılında da “Mutlu Ayaklar Kabartma Baskı Makinası için koşuyor“ diyerek; Türgök üyeleri ve gönüllüleri 38. İstanbul maratonuna katılarak kitaplığımıza bağış yapılmasını sağlamışlardır. Yapılan bağışlarla alınan Kabartma Baskı makinası, kabartma Baskı Ünitesindeki yerini almıştır.

5) 2015 yılında Ocak-Mayıs aylarında Resim-Heykel Müzesi Sanat ve Eğitim Derneği’nin ve hocalarının katkı ve eğitimleri ile görme özürlü üyelerimize seramik kursu açılmış ve bu işe gönül veren üyelerimizin katılımı sağlanmıştır. Dönem sonunda açılan sergide görme Özürlü üyelerimizin eserleri sergilenmiştir.

6) Onursal Kurucu Başkanımızın Ölümünün 3.yılında 24.02.2015 tarihinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, şef Hakan ŞENSOY ve Solist Cihat AŞKIN’ın katılım ile gerçekleştirdikleri konser; TÜRGÖK adının düzenlenen etkinlik ve faaliyetlerle daha geniş kitlelere duyurulmasına vesile olmuştur.

7) Eğitmen Ressam Azime Akbaş ile çalışan çocukların 25 Mart – 3 Nisan 2015 tarihleri arasında Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdikleri ÇOCUK ELİNDEN ÇOCUK ELİNE 3 Resim serginsin geliri Türgök’e bağışlanmıştır.

8) 18 – 26 Nisan 2015 tarihleri arasında 20.TÜYAP İzmir Kitap Fuarına TÜRGÖK olarak katılınmış ve ziyaret edenlere derneğimiz tanıtılmıştır.

9) 07.Mayıs.2015 Perşembe günü Geleneksel Bahar Toplantımız, gönüllülerimizin katılımı ile Fuar Ada Gazinosunda gerçekleştirilmiştir.

10) 05.12.2015 Cumartesi Günü Derneğimiz yararına Onursal Üyemiz Prof.Doğan CÜCELOĞLU’nun katılımıyla “Yaşamla Sohbet” konulu bir söyleşi Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde yapılmıştır.

11) 2015 Yeni Yıl yemeğimiz 17.Aralık.2015 Perşembe günü İzmir Fuar Kültürpark Ada Gazinosu’nda yapılmıştır.

12) Onursal Başkanımız Gültekin YAZGAN için vefatının 4.yılı olan 29.Ocak.2016 tarihinde dernek merkezimizde bir anma töreni tertiplenmiştir.

13) Kütüphanecilik Haftası nedeniyle 28.03.2016 Pazartesi günü tertiplenen yürüyüşe TÜRGÖK olarak katılım olmuş ve Atatürk Anıtı’na çelenk konulmuştur. Aynı gün öğleden sonra da Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nde bir toplantı düzenlenmiştir.

14) 21.TÜYAP İzmir Kitap Fuarı 16-24 Nisan 2016 tarihlerinde Fuar – Kültürpark’ta gerçekleştirilmiş olup, her yıl olduğu gibi TÜRGÖK olarak katılım sağlanmıştır.

15) 03.Mayıs.2016 Salı Günü Geleneksel Bahar Yemeğimiz yine İzmir Fuar Kültürpark Ada Gazinosu’nda yapılmış olup, değerli gönüllümüz Müzehher Çöl ve arkadaşlarının sahnelemiş oldukları çeşitli Halkoyunları gösterisi misafirlerimiz tarafından takdirle karşılanmıştır.

16) 09.Mayıs.2016 tarihinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Ahmed Adnan Saygun

Sanat Merkezi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Şef Hakan ŞENSOY ve Devlet sanatçısı ünlü piyanist İdil BİRET’in katılımlarıyla, TÜRGÖK yararına bir konser gerçekleştirilmiştir.

17) Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Güzel Okuma Yarışması 18 Mayıs 2016 tarihinde İzmir Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu’nda yapılarak dereceye giren öğrencilere ödülleri verilmiştir.

18) 02-05 Kasım 2016 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Engellilerin Sosyal Yaşama Katılımını Arttırmaya Yönelik Sosyal Politikalar” kongresi kapsamında yeni Fuar alanı Gaziemir’de düzenlenen Fuara dernek olarak katılımımız gerçekleşmiş ve gelen ziyaretçilere derneğimiz hakkında bilgi verilmiştir.

19) Türgök ile Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nın ortaklaşa yürüttükleri “Türk Müziğinde Kabartma Nota Eğitim Materyali Hazırlama Projesi” kapsamında TÜRGÖK yararına iki adet konser düzenlenmiştir. İlk konser 8 Nisan 2016 tarihindeki solist olarak Serap Akdeniz’in yer aldığı “A La Tango”. Proje bitiminde ise 25 Kasım 2016 Cuma Günü Konak AKM Tiyatro Salonun’nda “Yeşilçam Nağmeleri” isimli bir konser düzenlenmiş ve görmeyen konservatuar öğrencisi üyelerimiz de Solist Barış Doğan ile birlikte sahnede yer alarak eserleri seslendirmişlerdir.

20) 28 Ocak 2017 cumartesi günü Kurucu Başkanımız Gültekin Yazgan, aramızdan ayrılışının 5.yılında Dernek merkezinde yapılan geniş katılımlı bir tören ile anılmış ve bu günün anısına hazırlanan “Aramızdan ayrılışının 5.yılında Gültekin YAZGAN” Cd si konuklara verilmiştir.

21) 2015 – 2017 döneminde de Kitaplığımızın tanıtımını sağlamak ve daha çok kişi tarafından bilinirliğini arttırmak amacıyla pek çok Resmi ve Özel Kurum ve Kuruluşlara ziyaretlerde bulunulmuştur. Özellikle Okullarda tanıtımlar düzenlenerek küçük yaşta öğrencilerin Kitaplığımız hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlanmıştır.

Kitaplığımızı ziyaret ederek bizleri tanımak ve yaptığımız hizmetler hakkında bilgi edinmek isteyenler de Kitaplığımızda ağırlanarak onlara gerekli bilgileri verilmiş ve gönüllülerimiz ile yapılan tüm çalışmaların yakından izlenmesi için fırsat sağlanmıştır.

İzmir’de ve Türkiye’nin değişik illerindeki Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak projeler geliştirmek için temaslarda bulunulmuştur.

Kitaplığımızın tanıtımı amacıyla pek çok Televizyon ve radyo programlarına katılınarak Kitaplığımız hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Yine Kitaplığımızın daha çok Görme Özürlüye erişmesini sağlamak amacıyla sosyal medyada yer almaya özen gösterilmiş. Web sitesi, facebook ve instagram hesaplarının güncel tutulmasına dikkat edilmiştir.

 

PROJELERİMİZ; 

1) 2011 yılında başlatmış olduğumuz “Ödünç Kabartma Kitap Projemiz” halen devam etmekte olup, basılan Kabartma Kitap sayısı her geçen gün artmaktadır. Proje başında sadece çocuklara yönelik basılan kitaplara ilave olarak artık Yetişkinler için de Ödünç Kabartma Kitaplar basılarak üyelerimize gönderilmeye başlanmıştır.

2) Türkiye genelinde, Görme Engelliler okullarına, belirli dönemlerde yapılan ziyaretlerde Türgök’ün tanıtımı, okul öğrencileri ve öğretmenleri ile tanışmak amacıyla bir dizi program düzenlenmiştir. 2015 Şubat ayında Denizli Görme Engelliler Okulu, Mart ayında ise Gaziantep GAP Görme Engelliler Okulu ve Adana Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler Okulları ziyaret edilerek; okullarda yapılan görüşmelerde Türgök’ün hizmetleri hakkında bilgi verilmiş, okul öğrencileri ve öğretmenlerinin istekleri de dinlenmiştir.

3) Ferah Sancak’ın katkılarıyla 12 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirilen “Başkasının Karanlığına Sen de bir Renk Kat” Projesinden elde edilen gelirle sağlanan Renk tanıma cihazları; bu cihaza ihtiyacı olan 200 Türgök üyesine gönderilmiştir.

4) İzmir Özel SEV Okulları Aile Birliği ile yapılan Proje kapsamında kabartma şekil çizebilen bir makine alınarak, değişik şekilleri içeren hikaye kitapları ve geometrik şekillerin yer aldığı kabartma baskılı kitapların üretimi gerçekleştirilmiştir.

5) Görme Özürlü Ebeveynlerin gören çocuklarına resimli masal kitaplarını rahatça okuyabilmeleri amacıyla “ Çocuğumla Kitap Okuyorum Projesi” kapsamında; masal kitapları görmeyen ebeveynler için betimlemeli olarak kabartma basılmış ve orijinal masal kitabı ile birlikte bir set olarak isteyen üyelerimize gönderilmiştir.

6) Almanya’dan sağlanan 900 Euroluk bir fon ile basılan Kabartma Kitaplar, Ödünç Kabartma Kitaplarımıza eklenmiştir.

7) İzmir Musevi Cemaati’nin bağışları ile başlatılan Kabartma “Notalarıma Dokunuyorum” projesinden sonra 2015 – 2016 öğretim dönemlerinde Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile de “Türk Müziğinde Kabartma Nota Eğitimi Materyali Hazırlama Projesi” gerçekleştirilmiştir.

Bu Proje kapsamında; Konservatuar öğrencilerinin kaynak olarak kullanacakları Nota kitapları kabartma olarak basılmış ve bu notaları okuyabilmeleri için Görme Özürlü Konservatuar öğrencilerine bir yıl süre ile Kabartma Nota okuma kursu verilmiştir.

8) Değişik Sınavlara hazırlanan Kitaplık üyeleri için branş öğretmenleri tarafından hazırlanan kabartma baskılı ve sesli sınav kitapları da değişik projeler kapsamında

üretilmiştir. En son olarak 5.Sınıf öğrencileri için hazırlanan TUDEM Sınav Kitapları da buna güzel bir örnektir.

9) Dünyagöz Vakfı’nın görmeyenlere armağan ettiği telefonlar İzmir’deki Türgök üyelerine Kitaplığımızda yapılan tören ile teslim edilmiştir.

10) İstanbul Özyeğin Üniversitesi Öğrencileri 2016 eğitim döneminde Prof.Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarından oluşan bir seti seslendirerek Kitaplığımıza armağan etmişlerdir. Üniversitede yapılan ve Doğan Cüceloğlu’nun da katıldığı bir konferansta kitaplığın da tanıtımı gerçekleştirilmiştir.

11) Maslak Rotary Kulübü ile yapılan görüşmeler neticesinde; Kulübün Fransa’dan Valenciennes Rotary Kulübü ile gerçekleştirecekleri Global Bağış Projesi kapsamında ihtiyacımız olan bir Braille baskı makinası ve donanımının temini konusunda karşılıklı niyet mektubu imzalanmıştır.

12) Kilsan A.Ş.’nin yeni yıl sebebiyle gerçekleştirdiği Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında görmeyen çocuklar için Türgök’te kabartma olarak basılan 500 adet kitap, 15 Görme Engelliler okuluna gönderilmiş ve Türgök’ün Ödünç Kabartma Kitap raflarındaki yerini almıştır.

 

ÖDÜLLERİMİZ:  

1) Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği Platformunun, 2015 yılındaki 19. Karşılıksız Hizmet Ödülü “Çocuğumla Kitap Okuyorum” projesi ile Kitaplığımıza verilmiştir.

2) Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği tarafından 24.03.2016 tarihinde Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Başkanımız Tülay YAZGAN’a ödül verilmiştir.

3) Kitaplığımız 2016 yılında da “Türk Müziğinde Kabartma Nota Eğitimi Materyali Hazırlama Projesi” ile İzmir Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği’nin Jüri Özel Ödülüne layık görülmüştür

4) İzmir Özel Türk Koleji Onursal Kurucusu Bahattin TATIŞ’ın değerlerini ve ilkelerini yaşatmak adına verilen “Yarınlarda Var Olmak” ödüllerinden Yaşama Katkı Ödülü

15 Kasım 2016 tarihinde Kolejde yapılan törenle Başkanımız Tülay YAZGAN’a verilmiştir.

Yeni Gayrimenkul Alımı:

2009 yılında Kitaplığımızın bu Hizmet Binasının alınmasında en büyük bağışı yaparak bizlere destek olan, daha sonra 2011 yılında yandaki Ek Hizmet binamızı alarak Ödünç Kabartma Kitap Projemize, yeni bir okuma kabinine ve kurs yapmamıza olanak sağlayan değerli Onursal Üyelerimiz Berksan ve Yüksel Atakan, 2016 yılının son günlerinde de Kitaplığımıza yeni bir yer kazandırdılar. Hergün büyüyen ve gelişen Kitaplığımız artık mevcut binalara sığamaz hale gelmişti; bu ihtiyacımızı gören değerli dostlarımız, buraya çok yakın olan bir dükkanı depo olarak kullanabilmemiz amacıyla satın aldılar. Kendilerine bu değerli katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. 

Geri Dön