2019-2021 Faaliyet Raporları

TÜRGÖK

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği

2019 – 2021 Dönemi Faaliyet Raporu 

19.02.2019 tarihinden 20.03.2021 tarihine kadar geçen iki yıllık sürede yapmış olduğumuz faaliyetlerimiz ile ilgili bilgileri arz ederiz.

Kitaplığımızı bugünkü seviyesine getirmek için; hayal gücünü hayata geçiren,  yılmadan ve tüm zorlukların üstesinden gelerek bizlere armağan eden ve

29 Ocak 2012 tarihinde aramızdan ayrılan Onursal Kurucu Başkanımız Gültekin YAZGAN’ı, 2020 yılında kaybettiğimiz Yönetim Kurulu Başkan Yardıcılarımız sevgili Çiğdem UYGUN ve Prof.Önder KÜTAHYALI’yı ve en son geçen ay vefat eden değerli insan Onursal Üyemiz Prof.Doğan CÜCELOĞLU’nu huzurlarınızda rahmet ve saygı ile anıyoruz.

1) 2019 Yılı, Kitaplığımızın kuruluşunun 15.Yılı olması sebebiyle bizler için özel bir dönemdi ve buna bağlı olarak pek çok etkinlik gerçekleştirdik. 2020 Yılı ise bildiğiniz gibi belki de yüzyılda bir görülen bir hastalık ile boğuşarak geçirildi. Bu salgın yaşamımızın her kesitini etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor. Bu salgından tabii ki Kitaplığımız da oldukça etkilendi; uzun süre kapalı kaldı, personel ve gönüllüler çalışmalarını mümkün olabildiği kadar evlerinden devam ettirmeye çalıştılar. Görmeyen üyelerimizin taleplerini karşılayabilmek için çalışan arkadaşlarımız nöbetleşe kendilerine yönlendirilen Kitaplık telefonlarını cevaplayarak üyelerimizin isteklerini kaydettiler ve istenen kitapların adreslerine kargo ile gönderilmesini sağladılar. Haziran ayından itibaren de normal mesaiye dönüldü ve çalışanlar etkin korunma tedbirleri ile üyelerimize büyük gayretle hizmete devam etmeye başladılar. Umarız yakında Pandeminin etkisi tamamen kalkar ve gönüllü çalışmalarımıza tekrardan başlarız. Bu iki yıllık dönemde Yönetim Kurulu olarak üyelerimizle birlikte 50 adet yüz yüze, 36 adet de online toplantı yapılmış ve aldığımız kararlar ile ilgili işlemler uygulanmıştır.

2) 2019- 2021 dönemi içinde; 2 kişi, kurul üyelerimizin tavsiyesi ile dilekçe vererek, yönetim kurulumuz tarafından üyeliğe kabul edilmiştir, iki Dernek üyemiz de kendi istekleri ile istifa etmiştir. 2020 yılında iki Yönetim Kurulu Üyemizin de aramızdan ayrılması sonucunda; Mart 2021 tarihi itibariyle aktif dernek üye sayımız 70 kişidir. 

3) Kitaplığımıza kayıtlı gönüllü sayısı bu dönemde 300 olmasına rağmen aktif olarak hizmet veren, maddi-manevi desteklerini esirgemeyen gönüllülerimizin sayısı 80 civarındadır. Gönüllülerimiz Kitaplık’ta kitap okuyup CD’ye kaydetmek, arşivimizdeki ders kitaplarının ve romanların CD olarak çoğaltılması, kabartma kitapların hazırlanması, gönderilerimizin paketlenmesi işlerini büyük emek sarf ederek aksatmadan  özverili olarak  yapmaktadırlar. Gönüllülerimiz sayesinde her ay Balarısı, Yavru Balarısı dergileri ve Arkadaş dergi CD’leri düzenli olarak üyelerimize gönderilmektedir. Gönüllülerimiz, bu yaptıkları hizmetlerin daha da mükemmel olması için Kitaplığımızın belirli dönemlerde düzenlediği Diksiyon ve Kabartma yazı kurslarına da katılmaktadırlar. Pandemi döneminde de çoğu gönüllümüz evlerinde kabartma kitaplar için word düzeltmesi yapmış, branş öğretmenlerimiz de yine evlerinde ders kitaplarını seslendirmeye devam etmişlerdir. Bu vesile ile, tüm gönüllülerimize teşekkürlerimizi sunarız.

Ayrıca, İzmir’deki birçok Lise ve Üniversitenin öğrencileri de Sosyal Sorumluluk dersleri kapsamında düzenli  olarak kitaplığımızda çalışmaktadırlar.

4) 2021 Mart ayı itibariyle sayıları 6500 kişiye ulaşan TÜRGÖK Kitaplık üyelerimizin istekleri doğrultusunda  2019 – 2021 döneminde gönderilen Seslendirilmiş ve Kabartma olarak basılan kitaplar ve dergiler hakkındaki bilgiler aşağıdadır.

a) 2019-2021 Döneminde;

Öğrencilerimize ve Yetişkin üyelerimize  talepleri doğrultusunda 10.000 e yakın sesli ders ve roman CDsi,

Bunların haricinde üyelerimizin özel olarak talep ettikleri ders kitapları (Açık Öğretim Fakültesi dersleri dahil) okunarak MP3 formatında kendilerine gönderilmektedir. İlkokuldan Üniversiteye kadar değişik seviyelerdeki öğrenciler için  kabartma ve sesli İngilizce ders kitapları da özel olarak oluşturulan İngilizce komisyonu tarafından hazırlanarak, bu öğrencilerin eğitimlerine büyük bir destek sağlanmaktadır.      Öğrenci üyelerimizin ders kitabı talepleri her sene değişen müfredat nedeniyle artmakta olup; bu istekler gönüllülerimizin, özellikle de branş öğretmenlerimizin  yardımları ile karşılanmaktadır. 

 b) 2019-2021  Döneminde süreli yayınlarımızdan; 

Yavru Balarısı Dergisi (kısaltmalı ve kısaltmasız olarak kabarta basılıp kişi ve okullara) 3.000

Balarısı Dergisi (kısaltmalı olarak kabartma basılıp kişi ve okullara) 3.500

Arkadaş Dergi CD’lerimiz yetişkin üyelerimize 50.000 adet civarı gönderilmiştir.

c) 2011 yılında hayata geçirdiğimiz ve Kurucu Başkanımız Gültekin  YAZGAN’ın hayali olan Ödünç Kabartma Kitap projemizi, üyelerimizin, gönüllülerimizin ve sponsorlarımızın katkıları  ile istenilen düzeye getirmek için özverili çalışmalarımız devam etmekte olup, her geçen gün bu projemize verilen destekler büyümektedir.

Ödünç Kabartma Kitap Sisteminde kabartma olarak basılan yeni kitap sayısı 2019-2021 döneminde de Ödünç Kabartma Kitap için yapılan bağışlar devam etmiş ve Sponsorlu olarak kabartma olarak basılan kitap  sayısı 2.000’li adetlere ulaşmıştır.

Bu üretilen kitaplar “Ödünç Kabartma Kitap”  kapsamında isteyen görme özürlü üyelerimize özel çantalarında gönderilmektedir.

5) Üyelerimize her yıl Ocak ayında kabartma olarak bastığımız Takvim gönderilmektedir.

6) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında (10-14 yaş) en çok kitap okuyan üyelerimize adlarına basılan kabartma kitaplarla birlikte hediyeler gönderilmektedir. 

PROJELER ve ETKİNLİKLER:

2019 Ocak ayında Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Parlementosu’nun daveti ile  “Faces of Turkey” sergisine Türkiye’yi temsil eden 11 STK’dan biri olarak katıldık. Brüksel Başkonsolosu Dilşat Kırbaçlı Karaoğlu’nu makamında ziyaret ederek gelecekte yapılacak projeler hakkında görüştük. Bunun neticesinde aynı yıl başvurusunu yaptığımız ve bağış almaya hak kazanan ilk Türk Sivil Toplum kuruluşu olarak “Nato Charity Projesi” ödülünü almak üzere 2020 yılında ikinci kez Brüksel’e davet edildik. Bu proje kapsamında TÜBİTAK Yayınları Çocuk Hakları kitapları kabartma olarak basılarak Görme Engelli Okullarına ve uygun yaş grubundaki üyelerimize gönderilmiştir.

2019 Ocak ayında değerli Kurucu Başkanımız Gültekin YAZGAN vefatının 7.yılında Prof. Doğan Cüceloğlu ve Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın katıldığı bir seminerle anıldı. 2021 Ocak ayında ise yine Prof. Doğan Cüceloğlu ve Prof.Dr. Yankı Yazgan, Zoom üzerinden Türgök yararına  düzenlenen “Ergenle İletişim” seminerine katılmışlardır.

Her sene Mart ayında yapılan RUNTALYA koşusuna 2019 yılında TÜRGÖK  olarak “Kabartma Baskılı NUTUK için Koşuyor” sloganı ile katılım sağlanmış ve değerli gönüllülerimizin yapmış oldukları bağışlar Kitaplığımızın en önemli 15.Yıl etkinliği olan Nutuk Projesine aktarılmıştır.

Onursal Kurucu Başkanımızın Ölümünün 7.yılında 15.04.2019  tarihinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, şef Hakan ŞENSOY ve Soprano Burcu SAYIN ve Bas Tevfik RODOS’un  katılımı ile gerçekleştirilen konser; her yıl olduğu gibi TÜRGÖK adının düzenlenen etkinlik ve faaliyetlerle daha geniş kitlelere duyurulmasına vesile olmuştur.

Her yıl Görmeyenler arasında düzenlediğimiz Öykü Yarışmalarının, 9. ve 10.su  2019 ve 2020 yıllarında da yapılmış olup, kazananların ödülleri 2019 Mayıs ayında Kitaplık üyelerimizin, Jüri üyelerimizin ve gönüllülerimizin katılımlarıyla Engelliler Haftasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Fuar Kültürpark İzmir Sanat’ta yapılan tören ile sahiplerine verilmiştir. 2020 yılında ise Seçici Kurul toplantısı online olarak yapılmış ve ödüller kazananlara kargo ve banka kanalıyla iletilmiştir. Öykü Yarışmalarında ödül alan öykülerin yer aldığı “Dokunan Öyküler” Kitabının 2. ve 3.sü basılarak dağıtımı yapılmıştır.

2019 yılında Geleneksel Bahar Toplantımız Mayıs ayında ve Yeni Yıl yemekli toplantımız ise aralık ayında İzmir Kültürkpark Fuar Ada Gazinosu’nda  gönüllülerimizin katılımı ile gerçekleştirilmiştir

Her yıl Ekim ayında düzenlediğimiz Kuruluş Yıldönümü ve Gönüllü Toplantılarımız; 2019 yılında 15.Yıl etkinlikleri kapsamında Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde Üyelerimiz Kerim-Selim Altınok ve Konuşmacı olarak Polat Doğru’nun katıldığı bir toplantı ile gerçekleştirilmiştir. Bu özel Toplantıda, Gönüllülerimize 5., 10. ve 15. Yıl armağanları takdim edilmiştir. 2020 Yılı Gönüllü toplantısı ise günün şartlarına uygun olarak ZOOM üzerinden online olarak düzenlenmiştir.

Türgök’ün 15.Yıl etkinliklerinden en önemlisi olan “Kabartma ve Sesli Nutuk Projesi” kapsamında 13 cilt kabartma baskı ve TRT spikerleri tarafından seslendirilen 3 ses CD’si olarak üretilen NUTUK, 28 Aralık 2019 tarihindeki Fazıl Say konseri ile tanıtıldı. 13 Ciltlik kabartma baskılı NUTUK Devlet Üniversite Kütüphanelerine, CD’ler ise Türgök üyelerine gönderilmektedir.

2019 yılında Kitaplığımızın tanıtımını sağlamak ve daha çok kişi tarafından bilinirliğini arttırmak amacıyla pek çok aResmi ve Özel Kurum ve Kuruluşlara ziyaretlerde bulunulmuştur. Özellikle Okullarda tanıtımlar ve etkinlikler düzenlenerek küçük yaşta öğrencilerin Kitaplığımız hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır. Bunun sonucunda; Ege Koleji bir yıl okullarında düzenledikleri bir etkinlik ile Gültekin Yazgan’ın hayatını bir yıl da  Gültekin Yazgan’ın şiirlerini seslendirerek Sosyal Medyada anmışlardır. Bahçeşehir Koleji 50. yıl Kampüsü robotik takımı ile 4. Boyutlu bilim kitapçıkları üretilmiştir. Antalya Bahçeşehir Koleji Türgök’ü Okullarında ağırlamış ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi almıştır. İzmir Özel Amerikan Lisesi, Takev, Ukep okulları, Özel Ege Lisesi, İtü okulları gibi liseler kitaplığımıza gelerek görmeyenlerle ilgili bilgi alıp farkındalık çalışmalarına katılmışlar, sesli ve kabartma kitap üretimine katkıda bulunmuşlardır.

*Kitaplığımızı ziyaret ederek bizleri tanımak ve yaptığımız hizmetler hakkında bilgi edinmek isteyen kişi ve kurumlar Kitaplığımızda ağırlanarak onlara gerekli bilgileri verilmiş ve gönüllülerimiz ile yapılan tüm çalışmaların yakından izlenmesi için fırsat sağlanmıştır.

*Konak Belediyesi 2020 yılında da “Bir Kitap Bir Dünya Projesi” ile Ödünç Kabartma Kitaplarımızın sayısının arttırılmasına destek olmuştur.

*İzmir’deki pek çok STK da Kabartma Kitap bastırarak Kitaplığımızın gelişmesine katkı sağlamışlardır.        

*Küresel Bağış Projesi kapsamında İstanbul Maslak Rotary Kulübünün bağışladığı 2 adet kabartma baskı makinası bu dönemdeki önemli bağışlarımızdan biridir.

* İdol Sanat Evi Seramik sanatçıları ile ortaklaşa “Dokunulabilir tablolar” sergisi açılmış; Görmeyenlerin tabloları dokunarak inceleyebilmeleri için hazırlanan bu sergi Sabancı Kültür Merkezinde gerçekleştirilmiştir.

Bu dönemde İzmir’deki ve Türkiye’nin değişik illerindeki Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak projeler geliştirmek için temaslarda bulunulmuştur.

*Zoom üzerinden yapılan toplantılar neticesinde Dokunsal Anneler ile görüşülerek İlköğretim Öğrencileri için online İngilizce kursu başlatılmıştır. 2. yarıyılda da Orta öğretim seviyesi için de başlatılmasına karar verilmiştir.

İzmir Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Cummins firmasından sağlanan destek ile “ Online İngilizce Kursunun yaygınlaştırılması sağlanmıştır.

*Uluslararası Koçluk Federasyonu ile Görmeyen Üyelerimize koçluk desteği sağlamak amacıyla “SESTEN GÖNÜLE” Projesi başlatılmıştır.  

*Parıltı Derneği ve Cin Ali Vakfı ile ortak olarak Sabancı Hibe Programlarına Proje başvurularında bulunulmuştur.

2019 yılında Türgök Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan, Geleneksel Tülay Aktaş İzmir Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği  İl Dernekler Müdürlüğü Ömür Boyu Gönüllülük ödülüne, 2020 yılında ise “Kabartma ve Sesli NUTUK Projesi” ile  Jüri Özel Ödülüne layık görülmüştür. 

Kitaplığımızın tanıtımı amacıyla pek çok Televizyon ve radyo programlarına son bir yıldır da online olarak Zoom ve Teams toplantılarına katılarak Kitaplığımız hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Geri Dön