ANASAYFA - Haberler - Görmeyen Gözler Notalara Dokunacak

Görmeyen Gözler Notalara Dokunacak

Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı olan Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK),  yeni bir projeyle görmeyen gözlere ışık olmaya devam ediyor. TÜRGÖK’ün ülkemizde müzik eğitimi görmek isteyen görme özürlüler için oluşturduğu yeni projesi “Notalarıma Dokunuyorum” bu alanda oluşan boşluğu doldurmayı hedefliyor

 “Notalarıma Dokunuyorum” projesi TÜRGÖK’e; İzmir Musevi Cemaati Vakfı’nın desteği ile hayat bulacak. Proje ile Türkiye’de Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümünde, konservatuarlarda, müzik eğitimi veren üniversitelerde eğitim gören görme özürlü gençlerin kabartma baskılı nota ile bu alandaki eksikliği giderilmiş olacak. Desteklerin artması ile proje giderek büyüyecektir.

Proje ile ilgili olarak konuştuğumuz TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan “Notalarıma Dokunuyorum 2013 yılının TÜRGÖK açısından en etkili projelerinden birisi olacak. Amerika’da geliştirilen ve görme engelliler için kabartma nota teknolojisini oluşturan sistemi ülkemize getirmek istedik. İzmir Musevi Cemaati Vakfı’nın desteği ile başlayan bu proje sayesinde müzik eğitimi alan ya da müzikle ilgilenen görme engelliler notalara dokunabilecekler.  Bugüne kadar görme engelli gençler sadece kulaktan dolma bir şekilde müzik eğitimi görüyorlardı. Ancak eğitimleri için kabartma baskılı notaları olmadığı için  başvurdukları müzik eğitimi veren okullar ‘sen bu eğitimi nasıl tamamlayacaksın’ diyerek zorluk çıkartıyorlardı. Bu da engelleri olan insanların önüne başka bir engel koymak oluyor. Yapabilecekleri bir şeyi yapmaktan alıkoyuyor. Ülkemizin ilk ve tek Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı olarak görme engellilerin önündeki bir engeli daha kaldırmayı kendimize görev sayıyoruz” diye konuştu. Bu projenin 2012 yılında kaybettiğimiz TÜRGÖK Kurucu Onursal Başkanı Gültekin Yazgan’ın da çok önem verdiği bir proje olduğunu belirten Tülay Yazgan, bunu gerçekleştiriyor olmak da benim için ayrı bir değer taşıyor” şeklinde konuştu.

TÜRGÖK üyesi ve görme özürlü Müzik Profesörü Önder Kütahyalı da projenin kendisini çok heyecanlandırdığına dikkat çekerek “görme özürlü arkadaşların kabartma notalara dokunabilmesi çok önemli bir çalışma olacak. Kabartma nota öğrenimi kolay değildir. Mesela yazıda 63 tane işaret bile yeterli olurken notada bu işaretlerin birleşmeleriyle ortalama 900 kadar işarete ihtiyacımız var. Bunların görme özürlülere öğretilmesi gerekiyor. Sonrasında ise bu çalışmalar kurslar ile desteklenmelidir.” dedi.

Projeyi yürüten kitaplığın kurucu üyesi Turgay Tufan ise “Gültekin Yazgan ile paylaştığımız bu projenin gerçekleşmesi için tüm bilgi ve deneyimlerimizi kullanarak projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

İzmir Musevi Cemaati Vakfı adına konuşan Sara Pardo “İnsanlık için çalışan her kişi ve her kurum bizim için kutsaldır. TÜRGÖK Başkanı Sevgili Tülay YAZGAN ve muhteşem gönüllü ekibiyle inanılmaz görevler üstlendiler ve çıtayı sürekli daha yukarı çekiyorlar. Çalışmalarını gurur ve hayranlıkla izliyoruz. Bizim de bu çorbada bir nebze katkımız olsun dedik. Bu müzik projesinin çocuklarımıza sanat kapılarını açacağına inanıyoruz. Onları daha mutlu, daha umutlu görmek bizi çok heyecanlandırıyor. Yaşamımızı anlamlı kılan, böyle olaylar böyle anlardır. Bize bu mutluluğu tattırdığınız için, tüm çalışmalarınız için Vakfım adına çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

08/02/2013

 

Geri Dön