ANASAYFA - Haberler - Görmeyen Gözler de Notalara Dokunacak

Görmeyen Gözler de Notalara Dokunacak

Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı olan Türkiye Görme Özürlüler   Kitaplığı (TÜRGÖK), yeni bir projeyle görmeyen gözlere ışık olmayı sürdürüyor.   TÜRGÖK’ün ülkemizde müzik eğitimi görmek isteyen görme özürlüler için   oluşturduğu “Notalarıma Dokunuyorum Projesi” bu alanda oluşan boşluğu doldurmayı   hedefliyor.
        
        Notalarıma Dokunuyorum Projesi, İzmir Musevi Cemaati   Vakfı’nın desteğiyle yaşama geçirilecek. Türkiye’de güzel sanatlar liselerinin   müzik bölümünde, konservatuarlarda, müzik eğitimi veren üniversitelerde eğitim   gören görme özürlü gençlerin kabartma baskılı nota ile bu alandaki eksikliği   giderilmiş olacak. 
        
        TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan, 2012   yılında kaybettiğimiz TÜRGÖK Kurucu Onursal Başkanı Gültekin Yazgan’ın da çok   önem verdiği, en etkili projelerinden birini yaşama geçireceklerini belirterek   şu bilgileri verdi:
        
        “Amerika’da geliştirilen ve görme engelliler için   kabartma nota teknolojisini oluşturan sistemi ülkemize getirmek istedik. İzmir   Musevi Cemaati Vakfı’nın desteği ile başlayan bu proje sayesinde müzik eğitimi   alan ya da müzikle ilgilenen görme engelliler notalara dokunabilecekler. Bugüne   kadar görme engelli gençler sadece kulaktan dolma bir şekilde müzik eğitimi   görüyorlardı. Ülkemizin ilk ve tek Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı olarak   görme engellilerin önündeki bir engeli daha kaldırmayı kendimize görev   sayıyoruz.” 
        
        TÜRGÖK üyesi ve görme özürlü Müzik Profesörü Önder Kütahyalı   da projenin kendisini çok heyecanlandırdığına dikkat çekerek, “Görme özürlü   arkadaşların kabartma notalara dokunabilmesi çok önemli bir çalışma olacak”   dedi. Prof. Kütahyalı, “Kabartma nota öğrenimi kolay değildir. Mesela yazıda 63   tane işaret bile yeterli olurken notada bu işaretlerin birleşmeleriyle ortalama   900 kadar işarete ihtiyacımız var. Bunların görme özürlülere öğretilmesi   gerekiyor. Sonrasında ise bu çalışmalar kurslar ile desteklenmelidir” görüşünü   dile getirdi. 
        
        Projeyi yürüten kitaplığın kurucu üyesi Turgay Tufan, tüm   bilgi ve deneyimlerimizi kullanarak projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini   söyledi. İzmir Musevi Cemaati Vakfı adına konuşan Sara Pardo, “Bu müzik   projesinin çocuklarımıza sanat kapılarını açacağına inanıyoruz. Onları daha   mutlu, daha umutlu görmek bizi çok heyecanlandırıyor. Yaşamımızı anlamlı kılan,   böyle olaylar böyle anlardır. Bize bu mutluluğu tattırdığınız için, tüm   çalışmalarınız için Vakfım adına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
        
      Tarih: 8/2/2013

Geri Dön